Är jag den kreativa eller den produktiva människan?

I dagens DN kan man läsa om kreativitet. Att kreativitet inte nödvändigtvis hör samman med begåvning och produktivitet utan kanske snarare tvärtom. Produktiva människor hinner sällan tänka nytt, tänka om och finna möjligheter i en kaffepaus. I de där ”mellanrummen”, pratar hon om som har skrivit boken om Tid (inte jag, alltså ;-))

Inte ens Mozart kan man kalla riktigt kreativ eftersom han fortsatte i en redan känd tradition, nämligen wienklassicismen, och fullföljde ju den till sin fulländning med det fanns inte så mycket nyskapande i hans komponerande även om han var kolossalt produktiv. Frågan är om han inte hade varit mer kreativ om inte hans far hade drivit på honom från unga år, som värsta cirkusartist? En fråga om tid där, alltså. Han var tvungen att skriva symfonier i ett rasande tempo och hann nog inte filosofera över en kaffekopp särskilt ofta.

För mig som inte är särskilt produktiv eller begåvad, känns det dock skönt att känna att jag kanske är lite kreativ i alla fall. Jag har ju en kreativ produkt på gång i mina tankar sedan många år tillbaka. Nog får jag lite gjort med den nu sedan det sista halvåret, men inte tillräckligt för att jag ska kunna kalla mig produktiv. Men eftersom idén fortfarande känns ny för de människor jag pratar med första gången, kan jag slå mig till ro med att om jag inte är vare sig begåvad, produktiv, eller ens riktigt kry förnärvarande, så är jag i alla fall kreativ.
Det är nog sådana tankar som kan stärka immunförsvaret…;-)

Och för att bevisa min brist på usel produktivitet, och min vilja att finna nya vägar att reproducera mina åldriga verk, har jag nu funnit på något som heter ”soundcloud”. Jag har velat ha en madiaplayer här på wordpress, precis som på spaces, vilket verkar vara i det närmaste omöjligt. Jag ville ha en mediaplayer som sätter igång min utvalda musik närhelst någon kommer in på sidan. Fick tips av någon på wordpress om att ”soundcloud” skulle funka lika bra, vilket det naturligtvis inte gör. Den kan varken spela annan ”riktig” musik och inte heller spelar den upp så fort någon hälsar på i stugan. Nå…här är resultatet av några timmars tröstlöst kopierande, klistrande och letande bland widgets på wordpress och soundclouds hemsida.

Låten har ni hört förut säkert, eftersom den spelades in förra sommaren, och den finns också på video. Allt för att jag inte visste vad en indiepoppare var, men till slut tog reda på det via google.

Och ja…en indiepoppare är nog per definition kreativ. =)

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Är jag den kreativa eller den produktiva människan?

  1. Jag skulle gärna vara mer kreativ, men jag är nog snarare åt det produktiva hållet, åtminstone då och då. Däremellan snarast reflekterande. Nyskapande är jag iaf definitivt inte, men snor gärna andras idéer och kan på min höjd utveckla dem. Men alla har sina förtjänster, och förhoppningsvis kompletterar vi varandra. 🙂

    Gilla

  2. Förhoppningsvis, ja! Men det är ju också svårt ibland att hinna med att lyssna på varann. I alla fall i vardagen. Här på bloggen känns det ju lite lättare. 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.