Orsak och verkan – vem bryr sig?

Stockholms stad drar ner kostnaden för extra stöd i skolan. I DN berättar Lotta Edholm (FP) att det beror på att kostnaderna har ökat så katastrofalt de senaste 3-4 åren. Därför ska man undersöka vad stödet egentligen går till. En del skolor gör förbättringar i skollokalerna – hissar och hörslingor, etc – och en del skolor passar på att söka stöd för flera elever samtidigt….
Det är så klart rimligt att man undersöker saken, men kanske är det lika orimligt att dra ner på stödet innan man vet hur saker och ting förhåller sig.
Det mest alarmerande tycker jag är att det inte görs några undersökningar på varför det plötsligt blev sådan ökning av ansökan om stöd för några år sedan. Hur kom det sig att barn med behov av extra stöd behövde stödet så mycket mer, och att så många fler visade sig behöva?

IMG_1460
Var det bara slump att resurserna till skolan i allmänhet och till fritidshemmen i synnerhet blev så mycket sämre? Det har dragits ner och dragits ner på resurser och det är klart att det är just de mest utsatta barnen som tar stryk. Om man har sagt att man har satsat på skolan har det i allmänhet tagits medel från fritids, vilket jag har kunnat studera under en lång tid. Redan på Socialdemokraternas tid började man nalla, men då var det ännu inte så illa ställt. Annars är ju ”fritidshemsfolk” ett (alltför) tåligt släkte som kan lappa och laga för att täcka upp för varann i kritiska lägen, men när det är ständigt kritiska lägen blir det ohållbart till slut, och när de med behov av särskilt stöd inte heller får stöd…var ska man söka stöd då?
Jag bara undrar…..

Lämna en kommentar

Under Tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.