Orsak och verkan….

Ni image

Det är förkylningstider nu.

Hade tänkt lura förkylningen genom att inte låtsas om den, men jag gick bet. Förstås! Luftombyte och trevlig resa till Göteborg i helgen hjälpte inte.
Nu sitter jag här hemma och hostar och snorar än värre.
Snubblar över en gammal artikel om att körsång motverkar förkylningar och infektioner och tänker att, det var ju klart…. Jag har ju uppehåll från kören denna termin. Men, så enkla förklaringar finns det ju inte. Faktum är att jag de senaste 6-7 åren har drabbats av diverse förkylningar och liknande sjukdomstillstånd ganska ofta, trots att jag har sjungit i kör en gång i veckan i 20 år.
Och längre än så.
Orsakssamband tycks alltså enkla vid första påseende, men kan vara svårare än så.
Att dra förhastade slutsatser är lättare när man inte känner till bakgrunden än när alla fakta är redovisade.

Visst tror jag att körsång är hälsobefrämjande, men inte bara körsång. Det måste till fler saker i ens liv som gynnar hälsan. Och det kanske inte hjälper ändå…. I ett jobb där man jobbar med andra människor kan det vara svårt att undvika smitta. Arbetsmiljö, boendemiljö, stress, motion….Allt påverkar!

Det finns så mycket oro och rädsla i dagens debatt om flyktingar, vilket är förklarligt, men jag tror att det beror på all information och desinformation som florerar överallt och hela tiden.
Ingen människa kan med gott samvete säga att hon vet hur läget är och vad som ska åtgärdas, utom möjligen SD som har bara en lösning på all världens problem.
Men resten står mer eller mindre handfallna, men erkänner åtminstone det, och söker hjälp hos andra handfallna för att åtminstone inte stå ensamma i bryderiet. Hur ska en vettig människa kunna angripa ett problem som man inte inom överskådlig tid vet hur stort det kommer att bli? Att vara förberedd på något som inte går att förutse….
Det enda vi vet är att det är krigets fel, från början…..men när krigets offer kommer hit efter mycken möda och stort besvär, ser en del människor på krigets offer som om de vore de skyldiga till all världens katastrofer.

Det är flyktingarnas fel att ”våra egna” sjuka och hemlösa inte får hjälp, för att inte tala om de stackars gamla på de vanskötta äldreboendena, säger en del människor, som om det vore dagens sanning.

Det är ungefär lika sant som att jag är förkyld för att jag inte sjunger i kör.

Orsak och verkan….

Under en lång period har skattepengar gått till annat än äldrevård och hemlösa och sjuka, nämligen till dem som redan har pengar, jobb och arbete. Bostäder i kommunala bostadsbolag såldes ut och inga fler hyresrätter byggdes. Man skulle äga sin egen bostad! Amen….

Men när nu bostadsbyggandets sätter igång säger den nya oppositionen att det är för lite…..?

Jojo…. Det är lätt att snacka, men snacka så det går, det går inte! 😊

Men om nu regering och opposition kan sätta sig ner utan prestige och utan förutfattade meningar om hur sanningen ser ut och varför, kan de kanske hitta vägar för migrationsverkat att jobba snabbare kring asylsökande barn, snabbare vägar att komma till boende i fler av landets kommuner. Att bistå volontärer och andra grupper som jobbar ideellt med det akuta mottagandet i Malmö och Trelleborg.
Och sen gäller det förstås hur vi ska hjälpas åt på sikt så att de nyanlända kan bidra till välfärdssamhället i slutänden …

Om allt detta löser sig kanske jag kan bli kvitt min förkylning?

Ja, vem vet vad som är orsak och verkan?

En sak vet jag: Hade jag varit frisk hade jag inte varit hemma och skrivit det här.

Det nyser vi på! 😊

wpid-dsc_0084_8.jpg

Lämna en kommentar

Under Tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.