Tänd ett ljus… 

För varje dag som går, kommer en ny dag. Jag får inte glömma det. I olika kulturer ser man olika på fenomenet ”tid”. Jag tror,  men minns inte, att det är så att man i något österländskt land ser på tiden som något som ska komma, Den går inte, som den gör hos oss. Eller som en del i det stora landet i väst säger: ”Time flies…”

Och jag tänker att, beroende på hur vi uttrycker oss, ser vi på tiden och på våra liv på helt olika vis.

Att vänta in den tid som kommer eller se bakåt på det som hänt. Det känns onekligen mer positivt att se framåt. Att se ljuset i tunneln känns bättre än att släcka hopp som en gång fanns. 

Nu har det startat en rörelse på nätet, som går ut på att man gör gemensam sak i att bemöta det hot och hat som finns på diverse nätsidor och i kommentarsfält. Det går ut på att vi ska stödja och hjälpa varann i obehagliga situationer. Genom att skriva en hashtagg  #jagärhär,  ger vi oss till känna..

 Jag är glad att det finns, och att över 10000 har anslutit sig på bara några dagar. Samtidigt känns det som ett misslyckande att det måste finnas. 

I mina drömmar borde det också finnas ett nätverk som tänder ljus och som gör att människor sluter sig samman för goda idéer och inte bara emot dåliga. Då inställer sig genast frågan. Vad skulle människor kunna enas om. Vad vill väldigt många värna om och göra bättre?

 Miljön, blir mitt svar. Vi har bara en planet. Den måste vi vara rädda om,  och ”time flies”….

När miljöpartiet har förnedrats och förintats, i det närmaste, av både yttre och inre krafter, känns det inte längre som en enande kraft att samlas kring. Dessutom har de fullt upp med att regera, vilket verkar dränerande på deras engagemang. All deras kraft går åt till att försvara det jobb de ändå gör. Politikerna har fullt sjå med att läxa upp varann, medan det miljöengagemang de ändå har, sakta sjunker ner i dyn. Det kan bli så. Inga media har varit nådiga mot dem. Alla har gjort gemensam sak med SD, tycks det, som på ett tidigt stadium förklarade krig mot dem.

Och vilka förlorade?

Alla förlorade! 

Vi förlorade och tappade farten i miljöarbetet. Det är som en del tror, att om vi blir av med miljöpartiet, blir vi också av med all miljöförstöring, eftersom många lever efter idén om att skjuter vi budbäraren slipper vi höra budskapet..

I och med Trumps vinst i valet blev förlusten global. En global axelryckning åt vår tids största problem. 

Men återigen…. Trots allt. Vi kan inte släcka ljuset nu. Kina tänker inte göra det. Många andra ledande nationer ser värdet i  att följa Paris-avtalet. 

Tillräckligt många människor på jorden väljer att se ljust på framtiden och samarbeta, inte bara mot utan också för något bra. 

Jag läste i tidningen idag om korallreven utanför Australiens kust. Om hur man jobbar för att de inte ska dö ut på grund av den höga vattentemperaturen. Men varför ska vi i Sverige bry oss om korallreven som ligger så långt, långt borta, frågar sig journalisten? 

Av samma anledning som vi bryr oss om polarisarna och lejonen på savannen, svarade miljöaktivisten. 

Vi lever alla på samma planet. Vi hör ihop och hjälps åt. 

Jag fick nästan en aha-upplevelse. 

Så enkelt kan det uttryckas….

Trevlig helg! 

Tänd ett ljus, och låt det brinna! 

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.