Odla din egen kultur… #30

Vet du att ordet kultur betyder odling?

Om vi vill odla vår egen kultur får vi se till att sätta rätt frön på rätt plats. Platsen ska ha lagom mycket ljus och vatten och en kärleksfull omvårdnad. Ju mer du tar hänsyn till de olika växternas behov, desto gynnsammare för växtligheten. Det är olyckligt om en växt tar mycket plats på en annans bekostnad, men om de rätta förutsättningarna ges kommer de olika växterna bilda en fin ensemble i din kulturella trädgård. 

Du som trädgårdsmästare ger varje blomma och växt dess berättigade plats i odlingen. Det är precis som en dirigent  som plockar fram klangen, rytmerna och melodierna ur de olika instrumenten, men till syvende och sist bildar hela orkestern en helhet. Den gemensamma upplevelsen att tillsammans framföra något som alla gillar kan ge en kulturell upplevelse. 

När vi odlar våra liv ihop, ett helt samhälle, kan vi prata om en gemensam kultur. Men ofta tar ju trädgårdsmästare och dirigenter intryck från när och fjärran. Växtlighet och olika trädgårdsstilar, instrument och rytmer, och influenser från all världens hörn, kan blandas och bilda en ny spännande kultur. Att stänga in kulturer och avskärma dem från andra, är som att inte låta ditt barn leka med grannens barn, för att de har en sån ful bil. 

Att leka är också en slags kultur. Att ge och ta. Att komma överens och att bli ovänner, men ändå bli sams igen, ger erfarenheter för livet, plus ett lyckligt lekande liv medan det pågår. Om du inte ger ditt barn de rätta förutsättningarna för lek när de är små, kommer ditt barn inte kunna öva på sociala relationer eller att vara kreativa problemlösare när de växer upp.

Men grunden till all framgång är förstås kärlek, kärlek, kärlek och ännu mer kärlek, så ordnar sig resten av sig själv, för det mesta… Jag tror det var gårdagsbloggens stjärna, Astrid, som sa så…. Och hennes sätt att ”odla”, tror jag på. 😉 

Så låt oss komma överens om att inte bygga höga murar kring vår egen odling.

Ty ju högre murar, desto fattigare i anden blir vi…. 😉…. Och det vill vi ju inte!

”Bryt upp, bryt upp, den nya dagen gryr, Oändligt är ditt stora äventyr…” 

(Citat; Karin Boye)

(Bild från Liljewalchs)

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.