Att komma iväg på saker kan alltid kännas trögt en helg när vila känns högprioriterat, men väl iväg ångrar man sig sällan. 

Så var det också idag. Vi var inbjudna av en kompis – en konstnär – som hade utställning tillsammans med en fotograf som ställde ut bilder frän Slussen ”under förvandling”. En fin vernissage där de olika bilderna gifte sig med varann. Det var flyglar som flög som målats ur fågelperspektiv och häftiga porträtt av Nina Simone bland annat, som mötte de mer dokumentära svartvita bilderna från Slussens omvandling. Själva objekten – ett Slussen i förfall – är inte alltid snygga, men fotografierna är det absolut!  

Precis som flyglarna flög på vännen Jennys bilder, flög tankarna när vi flög hem på våra cyklar. Det är någonting med konst som ger mer än det man vanligtvis ser. 

Det är samma med musik och andra konstarter. Litteratur och teater är svårt att vara neutral inför som man kan vara om man ser vilken annons som helst i tunnelbanan. Eller hör någon jingle på Tv eller radio som inte är till för annat än att låta och annonsera något annat program. Den ska inte väcka känslor eller vara för påstridig. 

Men när konst och musik får stå för sig själv och inte behöver vara till för någon annans skull…. Det är då det händer något. 

När skolan har dragit ner på ambitionerna när det gäller de estetiska värdena. När deras status sjunker – det är då vi måste sätta till alla klutar.  För om inte kultur fanns – vad skulle vi då leva för? 

Jag har sett en fin liten tänkvärd film idag som illustrerar det…… 

https://www.facebook.com/groups/505628979463671/permalink/1688483777844846/

Lämna en kommentar

7 maj, 2017 · 16:38

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.