#jagärhär = närvaro…. #74

Idag firar vi att facebook-gruppen #jagärhär fyller ett år. 🎂 

Det handlar om närvaro. Att finnas där för någon som känner sig utsatt eller är väldigt ensam bland oliktänkande i ett kommentarsfält, och dessutom blir hånad för det. ”Rör inte min kompis”,  typ. Det var ju också en rörelse mot mobbning för ett antal år sedan. Det handlade också om närvaro. Att finnas till för någon och inte bara låta sig uppslukas av den tysta massan. Då var ju närvaron mer fysisk och de som stod upp för en kompis kunde omedelbart råka illa ut själv. 

Nu hotas också människor till döds på nätet och även om ingen råka illa ut direkt, kan man inte gå säker längre. Särskilt inte om man är feminist eller homosexuell eller vänsterpartist, och om man vågar stå upp för mänskliga rättigheter och den värdegrund vi alla borde bygga vår tillvaro på. Då kan hot gå till handling. 

Att känna tillit och omsorg om varandra. För att våga säga vad man tycker i känsliga frågor är det viktigt att inte känna sig ensam. Tack vare ”#jagärhär kan de otäcka och hatiska kommentarerna dränkas i en vänlig flod. Men det är ingen partibunden grupp. Vem som helst som blir attackerad kan få hjälp av gruppen, såvida inte den personen skriver hatiska kommentarer själv, förstås.

Att ha olika åsikter är inte samma sak som att bli mobbad. Sköts debatten med ett hyfsat språk och vänligt tilltal, är det mesta möjligt.

Det var Mina Dennert som tog det fantastiska initiativet för ett år sen, med anledning av allt hat och hot som florerar på nätet. På ett år har gruppens antal medlemmar stigit från en till över 70000 medlemmar.  

Bara det gör att man kan börja tro på mänskligheten igen. 😊 🎉 🎶 

Lämna en kommentar

Under Tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.