Kunskap är makt!

Mina tre senaste blogg-inlägg har handlat om njutning i högre eller mindre grad. Men nu tror jag att jag har njutit klart för ett tag framöver, åtminstone officiellt, för nu börjar allvaret. Om en månad och en vecka är det val i vårt land om vem eller vilka som ska ha fortsatt mandat att leda vårt land i kampen för ett bättre samhälle, bättre klimat och en tryggare och mer solidarisk värld. Jag hyser inga förhoppningar om att mirakel ska ske och att de jag röstar på ska få egen majoritet, men man kan väl alltid hoppas! 😊

Det finns alltid minst två olika sätt att uppfatta verkligheten på och ju mer kunskap du har desto fler nyanser i landskapet kan du uppfatta.

Det jag först och främst skulle vilja att alla människor fokuserade på är vilka som har kunskap nog, och därmed insikt i många av de komplexa frågor vi har att ta ställning till. Om inte politiker och deras sak-kunniga är insatta i samhällsfrågorna och även i det som påverkar samhället kommer det att bli väldigt svårt för dem att ta rätta beslut i komplexa frågor. En politiker kan inte veta och kunna allt, men om den om åtminstone är medveten om just det, har denne politiker större möjlighet att be om rätt hjälp vid rätt tidpunkt.

När jag gick på Lärarhögskolan i Stockholm på 70-talet, läste jag biologi och geografi som tillval, vilket betydde att jag som mellanstadielärare också skulle kunna undervisa i dessa ämnen även på högstadiet. Det var roliga och lärorika studier, speciellt när det gäller biologin. Lärarna på den institutionen var mycket kunniga och goda pedagoger. Det var också ett laborativt och konkret ämne där vi fick tips om många experiment som konkret kunde visa hur olika fenomen i naturen fungerar, som exempelvis hur t.ex fotosyntesen funkar. På det sättet var de lärarna föregångare till senare tiders pedagogik som har tydliggjorts i nutida fortbildningar för lärare, som exempelvis ”Mattelyftet”.

Det är något jag har lärt mig under alla år som lärare i främst förskoleklasser men även musik, matte och språk och i stort sett alla ämnen, att eleverna älskar experiment och konkreta material i undervisningen.

Min huvudlärare i biologi hette Salme och kom som ensamkommande båtflykting i en roddbåt över Östersjön från Estland under kriget. Hon togs om hand av ett fosterhem i Värmland och uppenbarligen klarade hon sig mer än väl tack vare ett gott läshuvud. Hon blev ju med tiden lärare på Lärarhögskolan i Stockholm och utbildade många av oss blivande lärare i biologi och ekologi och kemi och hade dessutom livserfarenhet och perspektiv på samhällsfrågorna.

Det var hon som sa till mig att ”kunskap är makt”. Har du kunskap kan du alltid ta dig fram i ett samhälle som i Sverige, trots att du kanske inte har stöd ekonomiskt eller socialt från en familj. Hon sa också att ”ju mer man kan och har lärt sig inom ett ämne, ju mer inser man hur mycket man inte kan”. Den kunskapen är nog så viktig. Det tycker jag avslöjar många av dagens s.k. förstå-sig-påare, att de ogärna visar någon form av ödmjukhet. Ju mindre folk vet och kan, desto mer hävdar de att de sitter inne med sanningen.

Det är alltså mitt första råd i den fortsatta kampen om framtiden:

1. Kolla ödmjukheten inför den egna kunskapen och sanningen hos varje politiker. Ju mer stursk och ”allvetande” hen utger sig för att vara, desto mindre kunnig i ämnet i fråga.

2. Om en politiker enbart grundar sina påståenden på kunskap från en och samma källa, kan man säga att hen inte har fördjupade och väl prövade kunskaper.

3. Om en politiker aldrig svarar direkt på en fråga utan konsekvent avbryter och byter ämne enligt ”anfall är bästa försvar”, kan man utgå från att denne har grunda kunskaper i allt utom inom en väldigt snäv sfär där hen å andra sidan vill göra gällande att hen sitter inne med sanningen.

4. Gör en djupdykning inom ett ämne där du själv är mer insatt än de flesta och kolla inom detta ämne vad politiker gör för uttalanden. Då kan du själv avgöra var de kan ha skrattretande fel, eller om de verkar vara lika initierade som du själv är. Kan de mer än du, kan det vara ”rätt häst att satsa på”!

5. Om en politiker eller parti visar förakt för den du är och det du står för och de kunskaper du besitter, är det onödigt att rösta på just det partiet….. 😉

6. Har du några hjärtefrågor kan du göra en lista på vad de olika politikerna tycker och kan om dessa.

7. Gör en lista över de ämnen som respektive partiledare och parti totalt negligerar och sopar under mattan.

8. Tänk efter vilka partiledare du tycker verkar trevligast och kolla sen om de är lika trevliga och respektfulla mot meningsmotståndare. Gör sen samma med deras anhängare…

9. Om du möter någon på sociala medier som bär sig illa åt – svara aldrig med samma medel! Ignorera eller höj blicken och gå vidare. Det ska aldrig vara ditt fel att andra är elaka mot dig. Den poängen ska de inte få chansen att vinna!

10. Rusta dig aldrig för krig i debatter. Rusta dig bara med kunskap!

11. Var snäll och trevlig även när du tycker olika än andra. Sätt inte etiketter på andra människor! Det kan löna sig…

Sådärja!

Är vi beredda?

Då kör vi! Inte mot bättre vetande, utan med…. 😉

Och ett extratips…. Om du någon gång känner dig nedslagen eller ledsen eller illa bemött – Tänk på något roligt eller på något snällt någon har sagt eller gjort för dig.

Själv ska jag sätta på någon extra bra musik som gör även en odiskad disk till ett festligt avbrott i semestertiderna. 😉

Ha det gott!

I bloggens nästa nummer –

”Om skolan och dess kunskapsinnehåll.”

Lämna en kommentar

Under Tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.