Ekologi och klimat på schemat….

Det skulle eka in i framtiden många generationer framåt… 😉

När Alliansen ledde Sverige i 8 år, lyckades de införa ett nytt ämne kallat ”entreprenöriellt lärande”…. Säkert nyttigt och bra på många sätt, men många ifrågasatte om det var så viktigt och nyttigt att det kunde vara ett eget ämne, och ha den status som t.ex matematik och geografi och engelska har. Säkert kan man få inblick i hur man startar företag och hur man sköter ekonomi och hur man utvecklar en bra idé så att den lönar sig, men är det ändå inte en slags ”underrubrik” till ämnet ”ekonomi”?

Men eftersom Sveriges nyliberala partier passade på tillfället att inmuta ett område i skolans värld på sin tid, undrar jag varför inte Gustaf Fridolin passar på att göra samma sak nu?

Ett stycke riktig folkbildning i det ämne som kommer att påverka vår planets framtid för alltid!

Det är väl kanske för sent att börja med att utbilda barn nu om samspelet i naturen och om hur klimateffekten påverkar väder och vind globalt? Jo, men de måste ju åtminstone få en chans att begripa vad som händer och sker och hur det kom sig att världen började brinna på vissa håll och översvämmas på andra sommaren 2018. I Sverige, alltså… I övriga världen märktes det mycket tidigare…

Och om några av dem får chansen att begripa, kanske de i sina vuxna liv tar chansen att försöka hitta adekvata lösningar på hur de ska överleva på jorden. Kanske har de större förutsättningar än de som aldrig fick kunskapen och förståelse för hur det uppstår balans i ett ekologiskt system, så att inte växter eller djurarter går under, eller hur man undviker överhettning i atmosfären.

Kanske något litet snille hittar ”koden” till ny och bättre värld….. Om vi bara ger dem nycklarna och kunskapen kan deras kreativa tänkande generera helt nya sätt att starta företag och tjäna pengar så att mänskligheten ska må så bra som möjligt…. Inte så att vi utnyttjar jordens resurser så mycket som möjligt för egen vinning.

Barnen kan lära sig att olika arter behövs. Som exempel: Om torsken blir utfiskad i Östersjön, finns så mycket mer småfisk som äter upp den nyttiga växten ålgräs som håller havet rent och inte blir ett hav dött på liv. Det måste finnas en balans mellan olika arter så att naturen kan fungera perfekt. En monokultur som en granskog är, brinner exempelvis mycket fortare än en blandskog.

Människan är en av alla arter som också måste samsas inom arten och med andra djur och växter för att vi i långa loppet ska kunna fungera och leva ihop utan att någon eller några förgörs. Människan kan omöjligt överleva om inget annat liv kan växa.

Så Mp – ta chansen! Gör skolan hållbar för framtiden på riktigt! Kanske skulle ett ”Fridolinskt fotavtryck” i skolan medverka till att mänsklighetens klimat-fotavtryck på planeten Jorden inte blir omänskligt och överdimensionerat stort….?

Innan det är försent – utbilda människan! Det kan löna sig…. 😉

Om det vore så att Gud fanns och gjorde människan till sin avbild borde ju människan vara lika kreativ och snillrikt skapande som denne gud, och öppen för olika sätt att leva, möjlig att utbilda och lära nya saker för att likt originalet ge liv åt nya varelser och platser att bo på….

Men det måste ha blivit ett konstruktionsfel? Människan verkar vara mer snar att avbilda än att bilda nya världar, och hade Gud velat bli avgudad, hade väl alla människor sett likadana ut och haft en hjärna som inte kunde tänka självständigt utan var beroende av att bli beordrad att göra saker utan att ifrågasätta Guds budord? Eller?

Nej, mänskligheten har utvecklats på egen hand och utan en styrande hand, tycks det mig. Annars hade det inte kunnat bli så oväntat många fel och brister eller lika oväntat många rätta beslut och olika sätt att göra det rätta på, om det fanns en gud som var så inkonsekvent. Eller är Gud bara som en orättvis förälder som ger en del mer kärlek än andra medan några aldrig får en chans att leva ett värdigt liv?

Jag tror vi får säga ifrån. ”Nej, tack! Vi är stora nu. Vi kan bilda oss egna uppfattningar om världen. Vi vill gå i riktig skola och inte bara i livets hårda skola, så att vi kan se framtiden an med viss förtröstan. Vi flyttar hemifrån. Vi vill inte gå i någon annans ledband. Du gav oss världen. Nu måste vi förvalta den och inte bara ärva och fördärva. Kan själv!”

Lämna en kommentar

Under Tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.