Tiden är knapp! 

I adventstider handlar det ju om att invänta en slags ”frälsare”. En som ska rädda världen och människan från allt lidande. 

Om det hade funnits en gud, på riktigt, hade vi nog inte behövt vänta så länge på frälsning. Om gud vore allenarådande och god – varför skulle hen vänta så länge på att utföra underverk? Varför skulle en gud låta människor förgöra varann på de mest sataniska vis? Varför måste vi alltid vänta och se om gud möjligtvis hör bön? 

Det är många prövningar vi utsätts för. Vi ska förstå och lära av egna misstag. Vi ska övertyga och övertala andra människor som har hamnat på fel väg som leder till jordens undergång…..eller åtminstone mänsklighetens och växtlighetens och djurrikets undergång. 

Om gud trots allt har funnits – hur gick tankegångarna när hen skapade allt? Det skulle jag bra gärna vilja veta. Kanske ska vi läsa bibeln ganska ordagrant?  Den här berättelsen om Noaks ark, t.ex. Kanske finns den berättelsen som ett varnande exempel. Syndafloden ”in real life” – är den här nu? Har vi inte lyssnat på alla signaler och svar på vårt syndiga leverne? 

….Hur vi har levt i överflöd på andras bekostnad…. 

….Hur vi har nyttjat och utnyttjat jordens resurser till det maximala och nu får vi tillbaka med dubbel styrka…. 

Som man ropar i skogen får man svar, heter det ju….. 

Jag anar att vår tid är kommen. 

Vi har har inte ansträngt oss till det yttersta för att vända trenden. Vi har inte varit lyhörda för vad naturkrafterna har velat berätta för oss. Likt zombies har vi stoppat hörlurarna i öronen och stirrat in i våra små snäva skärmar som blott visar en liten skärva av omvärlden. Vi har helt enkelt nobbat naturen. Vi har tittat upp lite förstrött och sagt: 

– ”Tack, men nej tack! Vi förstår inte ditt språk. Du borde uttrycka dig lite tydligare och smartare… Du borde vara roligare och mer tacksam och generös. Du borde ge oss mer av allt, så mycket som vi har kostat på dig. Du kan inte bara stå där och vara en naturlig natur – du borde anpassa dig efter våra önskemål. Du borde vara tacksam att vi vill ha dig alls. Du borde åtminstone lära dig att tala svenska, så att vi kan kommunicera…. ”

Sen skulle vi återgå till våra instagrambilder från världens alla hörn och helt missa naturens sista varning….. 

Men varför gjorde en gud oss så korkade? Gud skapade människan till sin egen avbild, sägs det…. 

Kanske – det är bara en gissning – förhåller det sig precis tvärtom. Det var någon eller några korkade människor som uppfann gud, till deras avbild. Deras hopp om mänskligheten var nämligen ute. Runt omkring dem fanns bara andra lika korkade, och människorna såg att ingen av dem kunde lösa några problem. Men det sista som överger människan är hoppet. Om man riktigt önskar någonting hett, kanske det går i uppfyllelse. Om många önskar och ber samtidigt, kanske någon högre makt vill hörsamma dessa böner. Om man bygger luftslott till dess ära kanske man själv blir inbjuden. Kanske får man en del av guds ära och hela härligheten om man skänker gåvor till den där guden. Kanske får man vissa privilegier om man lyckas omvända andra människor så att de också vill prisa och lova gud? Och till slut finner man ingen väg ut ur detta. Man har till och med lurat sig själv att tro på något som kanske inte finns och blivit så förblindad av denna tro att inte längre några sanningar gäller. 

Då spelar det inte längre någon roll hur mycket det brinner i skogarna eller om den stora flodvågen kommer. Vi har slutat förstå budskapet från den verkliga verkligheten. Vi litar inte längre till våra egna sinnen. Vi uppfattar hetta som en  konspiration och en flodvåg som” fake news”. Inte förrän vår ”profet” talar om för oss att det brinner i knutarna, inser vi att vi måste släcka elden. Och när flodvågen kommer har våra sjönära bostäder hamnat under vattenytan. Våra båtar har förlist och våra bilar står med vatten över  backspeglarna i sina garage. 

Kanske finns det ännu tid för en ny Noa, eller kanske Moa, att samla ihop all världens djur i en stor ark för att föras iväg mot en annan strand…. En ny räddning bortom alla naturkatastrofer. 

Men denna sköna nya värld…. Finns den kvar? Finns det någon utväg? 

Drygt 700 dagar kvar att vända trenden. Att minska utsläppen dramatiskt av fossila bränslen. Att dra ner på all konsumtion. Att sluta flyga. Att leva hållbart. Klimatsmart….

Kan det vara värt det? 

Nej, det är nog bara ”vänsterflum”! 

I med hörlurarna och låtsas som om det….. inte regnar och stormar….. inte isarna smälter…… inte solen skiner i 5 månader i sträck….. inte skogarna brinner…. inte giftalgerna når just vår brygga…. 

Om det inte hjälper? 

Be en bön och kolla på blocket om du kan köpa dig en bättre begagnad värld! 

Good luck! 😊 💕 🌍 

Lämna en kommentar

Under Tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.