Ett steg, En dag, Ett år, Ett nytt liv? #1

Idag börjar jag trampa my mark. 

Hösten 2018, då jag blev pensionär, var en introduktionsperiod och en prolog till det som ska börja i år.

Igår publicerade jag min dikt från 90-talet, som ingick i en cabaret jag gjorde tillsammans med den kvinnokör jag ledde då. Sedan dess har den dikten fått tjänstgöra som ”nyårsdikt” här i bloggen vid flera tillfällen. Det är en ganska frågvis dikt, och det är därför den ofta känns aktuell i mitt liv. Hur många gånger har jag inte ställt mig frågan -”vad ska jag bli när jag blir stor?” 

Men när jag nu verkligen har blivit ”stor”, ställer jag mig fortfarande dessa frågor till mig själv…. ”Vad vill jag göra med mitt liv?”, ”Vad gör jag med mitt liv?” och ”Vad har jag redan gjort?”

Den första av dessa frågor är alltså fortfarande i viss mån obesvarad. De två sista är i viss mån besvarade men med utrymme för tolkning. 😉 

Denna blogg heter inte ”Tid” utan anledning. 

Nu har jag bestämt mig för hur jag vill besvara den första frågan. Jag ska ge mig själv en bättre ”Tids-plan” i mitt framtida liv. Ett slags nyårslöfte, som jag har grunnat på några dagar senaste veckan. 

Jag ska prioritera vissa aktiviteter tidsmässigt genom att avstå tid från andra aktiviteter, som har varit alltför tids- och energikrävande den senaste tiden. Det har varit skönt att låta dagarna gå. Att låta tiden rinna iväg. Men till slut känns det en aning otillfredsställande. Då är det bäst att ta vara på tillfället och rannsaka sina egna medvetna och omedvetna prioriteringar. 

Nå. Men hur?

 1. Begränsa all tid jag tillbringar på nätet….dvs, allmänt Facebookande, ”instagrammande”, kommenterande, läsande allsköns artiklar om ditten och datten, utan mål eller mening. Mitt mål är att den första månaden få ner denna aktivitet till hälften…. Eller mer? Jag tänker mig högst 1, 5 timmar om dagen. Och det blir kanske fördelat på en halvtimme på morgonen och en timme på kvällen. Vi får se…. 😉 Jag vet i själva verket inte hur mycket tid jag har lagt ner på detta nätverkande, men det känns som om det har sugit musten ur mig på många plan. 
 2. Den mertid jag får vill jag ägna åt i första hand eget kreativt skapande (pedagogiskt dansprojekt, mm) -3 timmar/veckan, och  kulturella aktiviteter, som läsning av skönlitteratur, konsertbesök, teater och biobesök. Låt det ta den tid det tar.
 3. Fysiska aktiviteter får minst en halvtimme om dagen och dessutom en ”utedag”/utflykt i veckan.
 4. Spela och öva på valfritt instrument – 3 – 5 timmar i veckan.
 5. Skriva och föra ”bloggbok” så att jag kan se och följa upp hur det går. Bloggandet kan ta 3 – 4 timmar i veckan. 
 6. Läsa och förkovra mig, samt agera i den fråga som engagerar mig mest – klimat och miljöfrågor, minst 2 timmar i veckan.  
 7. Helger räknas bort i tidsschemat. 
 8. Fokusera på framsteg – personliga såväl som samhälleliga! 
 9. Städa och organisera mina viktiga papper och dokument. 1 timme i veckan. 
 10. Förlåta avsteg från ”schemat”. 
 11. Aldrig sluta ha roligt eller göra sånt som gör mig glad. 
 12. Vila, sova, äta och njuta. Leva mitt liv utan stress. 
 13. Hushållsarbete. 5-7 timmar i veckan. 
 14. Lyssna mer på musik. 
 15. Hopp och Lek! Fria aktiviteter utan mål och mening. Varje dag, då och då. Ta mig friheten att drömma lite. 

Ta ett steg i taget…… Så får det bli. Ovan har jag satt upp en lista med 15 punkter. Det finns tidsangivelser för allt men det är bara riktlinjer. Huvudsaken är att jag känner att jag är nöjd med dessa utan att jag blir slav under dem. 

Det jag redan gör och har gjort delvis är ju också värt att påpeka. Punkterna 3, 4, 6, 11 och 13, exempelvis. 

Den första dagen och den första bloggen för i år är nu snart fullbordade. 

”Vart går vi nu?” 

Förhoppningsvis går vi framåt…. 

Den som lever får se…. 😉 

1 kommentar

Under Tid

Ett svar till “Ett steg, En dag, Ett år, Ett nytt liv? #1

 1. Ping:  På det sjätte smäller det… #6Helgbloggboken | Tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.