Vidare… #9#10Bloggboken

Det går inte att fastna. Vi måste gå vidare. Oavsett motstånd och personliga tillkortakommanden. 

Tanken slår mig. Det är så lätt att hänga upp sig på småsaker. Det är så lätt att tillskriva andra egenskaper de inte har, och i dessa tider är det lika lätt att tänka en tanke som att dela med sig av den på diverse media. Sprider man dessutom hat och misstro mot andra människor är det ännu mer sannolikt att ens tankar slår rot i en dynghög ”någonstans i Sverige”, för att sedan spridas med blixtens hastighet i vida kretsar, utan adress eller avsändare angiven. Bara en förgiftad pil, avsedd att förgifta all verksamhet den drabbar.

När Greta Thunberg skolstrejkar för klimatet är det numera en illa undergrävd teori från vissa källor att hon är sponsrad av någon slags PR-byrå, och att det är hennes ”kändisföräldrar” som står bakom konceptet. Det hjälps inte hur mycket dessa fake news dementeras, eftersom budskapet redan har nått dynghögen och spritt sig vidare till alla faktaresistenta så kallade vuxna runt om i landet. 

Det har sagts att det råder skolplikt och att en 15, 16-åring borde gå i skolan istället för att sprida ”klimatångest” på stadens gator och torg. Att barn måste få vara barn. Att hon utnyttjas av sina föräldrar. Allt detta är fel, vet ju vi som har brytt oss om att ta reda på fakta… Men det slår mig att det var inte länge sedan vuxna människor i vårt land hade diametralt andra åsikter om huruvida 15, 16-åringar skulle gå i skolan och få utnyttja sina rättigheter att vara just barn. Då handlade det om barn som råkade ha fått fjun på överläppen och hakan och som hade färdats många tusen mil under stora umbäranden för att få leva ett liv i frihet. De önskade inget hellre än att få gå i skolan och att leva ett normalt liv. De önskade utbilda sig till läkare och ingenjörer. De satt också på Mynttorget för att få gehör för sina önskemål. Vad sa människor till dem? Inte sa de att de hade rätt till skolgång och ett anständigt liv. Det förutsattes istället att de var lögnare och bedragare – allihop! Att de kom till Sverige för att få bidrag. Att de var lyxflyktingar och ”skäggbarn”.  Av dessa unga som flytt krig och terror, begärde man alltså en mognad och kunskap om Sverige och världen, trots att flera av dem knappt gått i skolan över huvudtaget. De skulle straffas med att skickas till ett av världens farligaste länder för att de ”hade ljugit om sin ålder”. Att ljuga om sin ålder….? Även om alla dessa 9000 hade gjort det kan det knappast vara ett brott värre än snatteri eller ekobrottslighet. Nu har inte alla ljugit dessutom. Av alla dem som kom hit 2015 eller tidigare var ungefär 10 % svåra att bedöma åldersmässigt. Av dessa 10 % hade tydligen majoriteten ljugit om sin ålder. Men det är en annan fråga. 

Min första fråga just nu är: Vilka är de som ifrågasätter Greta och hennes kamp för klimatet, bara för att de tycker att hon borde sitta i skolbänken. En flicka som på många sätt verkar helt fullärd och som, om hon behöver lära sig mer om världen, antagligen gör det bättre genom sitt engagemang än genom att sitta i skolbänken. Om någon verkar vuxen i rummet, så är det väl hon…. 

Ingen som funderat på att göra ålderstest på Greta? 😉 

Min andra fråga: Är det samma personer som ifrågasätter och misstänkliggör Greta, som också misstänkliggör och ifrågasätter alla unga som kommer från Afghanistan?

I så fall är de en otroligt ologisk samling människor, som utan urskillning hatar och hånar unga människor på ett fördomsfullt och omänskligt vis och utan minsta empati eller förnuft dömer människor på helt lösa grunder. Och ingen bryr sig det minsta om att agera vuxna i rummet och ta reda på vad alla dessa unga ungdomar har att säga och berätta, för ingen vill egentligen höra sanningen. Då skulle hela deras falska världsbild rasa samman. Men så illa kan det kanske inte vara att det är samma människor, som bär sig så svinaktigt åt…. eller kan det det?

”Det var min lilla undring. Kan jag få min lilla hundring”, som Hasse Alfredsson sa i ett ”Mosebacke Monarki-program” en gång… 😉 

Men nu alltså – Vidare! 😊 

Vi kan inte haka upp oss på skitsnack och och elaka människor, för då ser vi ju inget annat. Nej, vidgade vyer ska det vara. Såväl naturupplevelser som kultur är bra läkemedel mot depressioner, har jag läst, så igår gick vi på bio och såg en mycket bra film som hette ”Green Book”. Sevärd och aktuell i ämnet ”fördomar”, och med ett ”feel good-slut”. Härligt! 

Idag, på ”veckans utflyktsdag” tog vi en tur till Ekhagen och promenerade därifrån över stock och sten, till Ropsten. En redig promenad på ett par timmar. Också härligt och roligt att upptäcka nya vägar i Stockholm efter att ha bott här i över 65 år. Alltid lär man sig något nytt…..om man inte hakar upp sig och fastnar på samma ställe och i samma beteende, förstås….. 😉 

Vidare! 😊 💕 🎶 🎥 📖 🎭 🍃 🍁 💦 

Lämna en kommentar

Under Tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.