Frågan är…? #56Bloggboken

Under vinterhalvåret följer jag gärna två tävlingar på TV, som mer eller mindre har anknytning till musik. Det ena är ”Vart är vi på väg”, som ju handlar om tågresor, men som alltid innehåller flera musikfrågor, och det andra är ”Så ska det låta”,  som ju enbart handlar om musik.

Jag har ju haft musik som yrke, som utbildad musiklärare, och har dessutom lyssnat på och har själv framfört allehanda musik i olika sammanhang i hela mitt liv. Ändå slås jag av hur otroligt sällan jag svarar rätt på musikfrågor i dessa program. I och för sig har jag väl aldrig varit bra på tävlingar och minneskunskaper, men ändå….

Idag förstod jag delvis hur detta kan komma sig när jag läste Lars Lindströms artikel i Expressen, om hur man vill göra om tåg-programmet till nästa år. Man vill t.ex byta ut bandet ”Augusti-familjen”, t.ex, för att programmet har blivit så ”grabbigt”. Att det har blivit grabbigt, kan jag hålla med om, men det beror nog inte främst på bandet utan på de grabbiga frågorna från de ”grabbiga programledarna”. Och frågorna handlar ju inte bara om musik utan även om bilmärken och militära termer. Nåväl…av de fyra tävlandena i finalen i fredags, var ju den enda kvinnliga finalisten den klart lysande stjärnan. Mycket på grund av hennes kunskaper i musikfrågorna, trots grabbigheten. Men visst känns det som om musikfrågorna handlar mycket om manliga rock-musiker på 90-talet, eller möjligtvis något tidigare eller något senare. Jag har dock ingen statistik på det. Däremot känner jag mig väldigt ofta mycket okunnig på just dessa decennier och de musikaliska genrer som musikfrågorna ofta behandlar.

Men den stora skiljelinjen går nog inte mellan kvinnliga och manliga frågor utan just vilken tidsepok frågorna anspelar på. Det blev grymt tydligt för mig igår under ”Så ska det låta”, då Cecilia Frode gick loss i en roligt uppträdande med Harry Brandelius ”Gamla Nordsjön den svallar och brusar” och Sara Dawn Finer, nästan ursäktande berättar för publiken vad det var för låt och kompositör, med tillägget.. ”ifall inte alla har den med på sin senaste” spotifylista”…. 😉

Då insåg jag att det var ungefär den enda låten jag kunde säga på rak arm, vad det var för någon och vem som hade skrivit den….. Den var ju ändå poppis långt före min tid…. Men faktiskt klarade jag även en av stroferna igår – den som slutar med ordet ”sköna”. Och det var också en gammal gubbe som hade skrivit den, nämligen Evert Taube och låten var….? Jo, Änglamark, förstås….En gammal goding från 70-talet. 😉

I övrigt hade jag mer eller mindre noll koll på ”intron” till låtar eller omgjorda texter till engelska eller svenska. Och just det….Allt handlar ju om generationsmusik  och programledare och pianister och deltagare som är minst 20 – 25 år yngre än jag. Jag tycker ändå det är ett roligt program och jag gillar verkligen Sara DF, men när programmet var nytt för flera decennier sedan, var inte åldern på deltagarna så koncentrerad på yngre medelåldern och ännu yngre. Frågorna berörde också ett vidare musikfält, hävdar jag och blandningen av artister var också mer varierad. Precis som frågorna i ”Melodikrysset” på radion…. För hela familjen!

Eller så var det bara jag som var yngre och mer ”med på noterna”?

Men om nu SVT ska sponsras av alla oss skattebetalare borde de här skojiga familjeprogrammen väl också rikta sig till fler än dem mellan 30 och 45? Särskilt om man nu tänker att fattigpensionärer i glesbygd kanske inte har råd med så värst mycket fler nöjen än de som erbjuds på radio och TV. Då kan det ju inte vara meningen att man ska behöva känna sig lite dum och bakom flötet redan i 50/60-årsåldern när man sitter hemma i Tv-soffan och råkar kunna tralla med i ”Gamla Nordsjön”?

Nåväl…. Jorden går inte under för det.

Själv är jag fortfarande oändligt tacksam för att jag bor i en stad där många nöjen, muséer och kultur är billigt eller gratis,  och framförallt för att jag har tid och ork att gå på så mycket,  som jag knappt orkade tänka på en gång, medan jag fortfarande jobbade. Trots en ganska usel pension har jag ändå möjlighet att ta igen alla år som legat i en slags kulturmässig ”träda”, men just därför tycker jag att det är lite orättvist med tanke på alla pensionärer som inte har samma möjlighet som jag har – mitt i storstaden – att åtnjuta livets goda. Men, vem vet? De kanske har ägnat hela sitt liv åt att lyssna på melodiradion, tittat på frågeprogram, löst korsord och gått på rockkonserter, och hållit sig ajour med nutida popmusik, som inte jag har gjort, och har som de ”moderna”  människor de är följdaktligen är svarat rätt på alla musikfrågorna i alla TV-program i Tv-historien och inte bara sitter tyst och stum som jag? Duo-appen har de säkert också……😉

Så vad bråkar jag om?

”See you later, alligator…..” 😁

Lämna en kommentar

Under Tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.