Midsommartid…

Det var länge sedan jag firade midsommar i Stockholm. Men som med så mycket annat, blir allt så mycket bättre om man inte har enorma förväntningar.

Och så mycket bättre blev det.

Sen jag var ung har en cykeltur genom stan i sommarvärme känts som extra lyx. Lite exotiskt och euforiskt att bara glida fram i detta ljumma nu. Små vindpustar fläktar behagligt. Jag påminns om känslan jag hade när jag för 40 (!) år sedan cyklade 80 mil i Frankrike med några kompisar. Eller cyklade hem i den ljusa sommarnatten efter en fest. Att bara vara ett med atmosfären utan tankar på hur man ska klä sig, som när man cyklade till jobbet kalla mörka oktobermorgnar. Kall när man cyklade iväg och genomsvettig när man kom fram… Aldrig lagom. 😉

I mitt liv har varma somrar känts just exotiska. På 60-talet var det extremt ovanligt. Att sitta i linne ute en sommarkväll utan att frysa. Det är verkligen ljuvligt. Men att, som sommaren 2018, knappt kunna röra sig på hela dagen utan att känna sig yr eller få huvudvärk, är en annan sida av myntet. Jag har ju alltid hävdat att jag föredrar kyla framför hetta. ”Man kan ju alltid klä på sig, men man kan inte klä av sig mer än naken”.

Och när högtryck på högtryck förvandlas till hot mot ens existens… 2018 var bara en försmak på vad som kan komma….för oss i Sverige… Men i andra delar av världen lever många med ”klimatkatastrofer” ganska konstant. Detta att inte komma undan värmen eller fly från översvämningar eller bränder…. Kanske är det därför det finns så pass hög grad av ”klimatförnekare” i Sverige, relativt sett. Vi människor förstår inte sånt vi inte själva har varit med om. Och empati är ju en akut bristvara i hela världen och kanske speciellt i den rika delen av västvärlden, vad det verkar… 😢

Det är klart att jag föredrar värme på sommaren, och framförallt om jag kan bada. Det gjorde vi idag. Tjugo minuters cykeltur, så var vi på Långholmen mitt i staden. Vilken lyx. Många människor hade hittat dit och jag hoppas att alla höll corona-avstånd. Det var i alla fall en fin stämning. Familjer hade bullat upp sin midsommarmåltid på bord lite varstans utmed vägen och vid badet. En slags folkfest ”men med förnuft”. Man höll sig till sitt eget sällskap. Jag gläds med svenska folket som fick chansen att fira utomhus ”i denna signade sommartid”, och önskar bara att det gick bra.

Att få ta ett bad mitt i Stockholm på midsommarafton är helt underbart.

Och som jag skrev – allt har med förväntningar att göra. Vem hade trott det? Att en midsommar i Stockholm kunde vara ”alldeles, alldeles underbar”, mitt i corona-tid?

Och sen den godaste middagen hemma, den ljusaste av sommarkvällar…. 👌

Hoppas ni har det bra!

Njut – och håll avstånd! 😉

Glad midsommar!

😊 💕 🌍

Lämna en kommentar

19 juni, 2020 · 21:52

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.