Nytt veckobrev!

veckobrevforfuture #vecka292021

Hej alla jordens vårdnadshavare!

Igår var det Earth overshoot Day. Om alla i världen levde som vi gör i Sverige, hade den dagen infallit på första april. Nej, det är inget aprilskämt tyvärr. Här i Sverige lever vi som om vi hade tre jordklots resurser till. Ja, vi är ett så litet land, så det märks inte vad vi gör i lilla Sverige, brukar teknikoptimisterna och ”tillväxt-fanatikerna” hävda. Men det är inte sant. Varenda promille av nya utsläpp märks och försvinner inte ur atmosfären, oavsett om den kommer från lilla Sverige eller stora Kina.
Ingen kan göra allt men alla kan göra nåt. Det är bara fuskare som försöker trolla med siffror och låtsas att vissa utsläpp inte räknas och förvandlar ettor till nollor och målar om världen så som det passar dem.
Idag vill jag emellertid fokusera på alla dem som jobbar för allas bästa. ”Att älska din nästa så som dig själv” är ju en ”gyllene regel” inom kristendomen. Jag är inte uppvuxen i ett religiöst hem, eller är troende på en högre makt själv, men jag tror på den enkla medmänskliga regeln. Och jag är uppvuxen i Sverige, där alla människor har rätt till skolgång, mat och husrum och ett drägligt liv, oavsett kön, härkomst, ekonomisk status eller sexuell läggning. Vår skola och läroplan vilar på vetenskaplig grund och vi behöver inte slåss för vår yttrandefrihet. Ingen hamnar i fängelse för att ha uttryckt sin mening på Facebook. Vi har rättigheter, men också skyldigheter. Att betala tillbaka lån, att reparera något vi har förstört, och att hjälpa de sjuka och svaga i samhället.


Om vi inte älskar oss själva – kan vi då älska vår nästa? Det blir svårt. Men om vi har möjlighet att stå upp för våra egna rättigheter, att inte bli misshandlade, torterade, våldtagna eller utsatta för mobbing, kan vi kanske se att vi inte ska utsätta andra för samma sak Att inte utsätta vår planet för samma sak. Då kan vi kanske se att allt liv är värd samma respekt. Och om vi har en röst, kan vi tala för dem som inte har möjlighet att höras. Det är vår skyldighet.

Trevlig helg!

🙂♥️💃🕺🌍

ClimateStrikeOnline #FightClimateInjustice #FridaysForFuture #peopleforfuture #FigtFor1Point5

catsforfuture

Lämna en kommentar

30 juli, 2021 · 12:31

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.