Veckobrev för klimaträttvisa!

#veckobrevforfuture #vecka452021

Hej kära Planetskötare!

Snart har vi en ny statsminister, som lär bli Magdalena Andersson. Hon vill stärka välfärden, för det första, och för det andra vill hon att Sverige ska leda klimatomställningen. Vackert så. Men hur? Jo, genom att driva på den gröna industriella revolutionen.
Det är socialdemokratisk klimatpolitik. Punkt, slut! Eller?


Man undrar ibland, när S lämnar över övrig miljöpolitik till Miljöpartiet. Mp får ta på sig det delikata uppdraget att förhandla om skogen och strandskyddet med Centern. Det är naturligtvis bekvämt för Sveriges största regeringsparti att lämna över ansvaret för världens största kris på Sveriges minsta regeringsparti. För om ”någon” skulle tycka att regeringen inte har gjort tillräckligt mycket för klimat och miljö – eller gjort fel saker – är det förstås Miljöpartiets fel.
Samtidigt ångar S på i invanda hjulspår, för välfärdens skull. Fler jobb, mer konsumtion, fler eldrivna fordon, mer ”grön” industri. Allt för välfärdens skull. Det är förståeligt att det är prio ett för ett socialdemokratiskt parti. Men det känns inte som om de ser effekterna och konsekvenserna av detta tillväxt-samhälle. Vad för slags välfärd leder det till, när vi samtidigt måste betala skyhöga summor för att skydda oss från effekterna av den globala uppvärmningen – pandemier, översvämningar, bränder, torka, arters utrotning och allt ”elände” som medföljer? Till vilket pris vill vi i de rikaste länderna ha fortsatt välfärd på hög nivå? Och vad är välfärd?


Kanske mår vi bäst när vi sitter hemma och klappar katten? Vi som har ett hem och en katt, vill säga. Det är ju inte allom givet. Men vi som har möjlighet att välja hur vi vill leva våra liv, skulle kunna välja ”nedväxt” i stället för tillväxt. Det som nu förhandlas mest om i Glasgow är hur de rika länderna ska kompensera de fattiga så att de kan ställa om sina samhällen och för att de mänskliga rättigheterna ska kunna tillgodoses över huvud taget. Ska de lyckas eller ska vi fortsätta ”som vanligt” med en global klimat-orättvisa? ”Därom tvista di lärde”. Låt oss be dem sluta tvista, och börja samarbeta.


Trevlig helg!
🙂♥️🌍

#FridaysForFuture #FightClimateInjustice

Lämna en kommentar

12 november, 2021 · 15:42

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.