Om bubbel-hopp och klimatkamp…

Idag hade statsministern tid att både ta emot en ”flyer” om klimatet, och att vinka och uttrycka några vänliga ord om vår klimataktion. Vi hade också ”vänliga veckan” och vinkade och hälsade tillbaka.


Sen kom dagens andra politiker – Daniel Helldén, som hade fått en mailinbjudan att komma och träffa oss. Han var förstås också positiv, och fick sig en kort ”föreläsning” om nedläggningshotade Balsgård (googla på det!), som han inte visste något om. Två politiker! Bingo!


Vi hade också två präster med oss som deltog i demonstrationen, varav en av dem kunde visa upp en nyutgiven bok, om klimatet, av Stockholms biskop, Andreas Holmberg.
Det är bra! Vi behöver ha såväl kyrka som stat med oss – inte mot oss.


Vi pratade idag om fenomenet att ”bubbel-hoppa”, dvs att hoppa mellan de ”bubblor av likasinnade”, som vi väl alla befinner oss i, mer eller mindre. Det är nyttigt att kunna diskutera och prata med människor som man inte är överens med. Något man gör i Frankrike, t.ex. Det gör ju att man utvecklas och att samhället utvecklas. Men i Sverige riskerar man ju att bli mordhotad om man har ”fel” åsikt. Det främjar inget gott debattklimat.


Apropå…
I Svt visar man nu programmet ”Klimathoppet”. Både informativt och lättsamt. I första programmet diskuterar klimatministern med juristen Ida Edling från organisationen Aurora – som har stämt staten för otillräcklig klimatpolitik. Det var bra, för de tilläts prata till punkt och Romina Pourmokhtari höll med Ida Edling, och menade att de tillhörde samma generation.

Hon försökte ”bonda” med klimaktivisten, samtidigt som hon refererade till SDs Martin Kinnunen, som hävdade att välfärden var viktigare än klimatet. Utan välfärd, vill ingen bry sig om klimatpolitik, menar hon. Vad Romina inte tänkte på var att vi inte har någon välfärd för någon på sikt, om vi inte först räddar klimatet och SDs ”välfärd” för bilister och villaägare i Sverige, räddar definitivt inte klimatet. Ida Edling köpte inte politikerns försök till ”greenwashing” av sin egen politik, och kunde inte förstå hur någon politiker kunde vara nöjd med den politik, som leder till klimatkatastrof för alla..
💚🌍💚

Vi ses
varje fredag 11 – 13 utanför Sagerska
och
varje lördag 12 – 13 på Medborgarplatsen

#FridaysForFuture #peopleforfuture #SaturdaysForFuture

Lämna en kommentar

17 mars, 2023 · 16:22

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.