Igår badade jag bastu och doppade mig därpå i Östersjön. Mitt vanligaste badställe sedan födseln. Sommar som vinter har det badats här i kallt och varmt vatten. Jag tror att jag trodde som barn, att alla gjorde så. Det tror jag inte längre, men blir ändå förvånad över reaktionerna på min selfie på Facebook,  som visade min blöta kalufs och glada min framför bryggan vid vattnet, efter bastubadet.

image

Mina vänner ifrågasatte mitt förstånd, hyllade mitt mod eller förfasade sig i största allmänhet över kylan och tilltaget. Några förstod tjusningen i det hela då de hade fått klart för sig att det var bastu först.
För en del människor är det naturligtvis värre att kasta sig i iskallt vatten än att hoppa bungyjump eller klättra i bergen. Något jag aldrig skulle utsätta mig för.

Om man gör något man aldrig har gjort förut, som gör en livrädd vid blotta tanken, är det förstås en modig handling.
Att ge sig in i det okända för att göra något viktigt för omvärlden, är också modigt, och osjälviskt.
Att stå upp för mänskliga rättigheter trots att det kan innebära livsfara.
Att ställa upp för en kompis som är mobbad är också mod.
Att våga visa sin kärlek för någon även om man inte vet om kärleken är besvarad, är modigt.

image

Men att bada bastu och doppa sig i havet en vårvinterdag, på ett ställe där man har gjort det tusentals gånger förr,
är inte vad jag kallar mod. Jag kände ingen skräck inför doppet – möjligen en skräckblandad förtjusning såhär inför årets första dopp. Och bara förtjusning och välbehag efteråt.
Ni måste testa! Och om det blir för första gången, är ni definitivt modiga!

Den som är bevandrad i Hasse & Tages revyer, förstår säkert vilken låt jag tänker länka till…. 😉
Här får vi svar på frågor om mod och inte mod.

PS svensk text till låten ”In the mood” DS

PS 2
– När jag kollade på Youtubefilmen nedan, fann jag hur tårarna började trilla nerför mina kinder – inte för att jag var ledsen, utan för att de var så braaa!  Och med ens var jag far min upp i dagen. Han hade också gråtit – denne Bastubadare nummer 1.
Där ser man. Allt går igen. 😉 DS 2

Lämna en kommentar

31 mars, 2016 · 15:33

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.