Rapport från en fåtölj i skämtets tecken. #32

Nu börjar svårigheterna med #Blogg100.  Eftersom vi började den första i förra månaden var det lätt att hålla räkningen på vilken dag i bloggordningen vi har kommit till. Men denna första och enda skojaredagen på året börjar lurigheterna. Nu får vi börja tänka….. 😉 

Humor kan vara lurigt. Vi har inte samma humor, men en sak kan vi kanske enas om, att skämta på någon annans bekostnad är inte roligt för alla. Det beror också på vem den andra är. Vilken status? Är det chefen kan skämtet ta bättre än om det är någon med lite lägre status. Någon som kanske det skämtas om och med varje dag. Ord kan befria, men de kan också vara förödande när de liksom sakta men säkert urholkar en människas självkänsla. Flera har säkert varit med om det, men har liksom försökt försvara och förklara skämtaren med att det var inte så illa menat. ”Ett skämt ska man ju tåla”. Men det är inte bara ett skämt. Och till slut är gränsen nådd men då är det för sent att ge igen utan att verka bitter eller för känslig. 

Jag har sett Morgans Mission på TV och jag vet att många har varit med om en skämtande kultur på andras bekostnad. När jag såg programmet i torsdags, med brandmännen, insåg jag också hur kulturen kan slå mot alla. Morgan som också hade råkat ut för ett practical joke i början av programmet,  hade sedan svårt under resterande tid att känna tillit. Han uttalade också att han inte vågade göra en brandövning med brandmännen för att han inte litade på dem. Han gjorde övningen och var glad att han inte behövde ångra sig. Brandmännen var proffsiga med det de var bra på. 

Men jag var imponerad av Morgans mod att våga trots att han var rädd. Har man en gång blivit tråkad och lurad, med bortförklaringen att det var ett skämt, är det lätt förlora tilliten till de människor som utsatt en för det. Har man varit mobbad under en stor del av sitt liv kan man bli delvis skadad för resten av livet. Att någon driver med en lite på skoj, kan för en tidigare mobbad kännas nästan outhärdligt. Som en allergi kanske. 

Men humor är så viktig när den är varsamt rolig. 

En av vårt lands största skådespelare och komiker har idag gått bort. Och han är ju som roligaste när han driver med sig själv eller olika företeelser, där alla och ingen behöver ta åt sig. 😉 

Lämna en kommentar

1 april, 2017 · 13:56

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.