Världens värsta orättvisa!

Det är frågan – vilken är världens värsta orättvisa?

Att jag har råkat bli bli förkyld just idag?

Nja…. 😉

All orättvisa är naturligtvis relativ. I Sverige är vi många som tycker att många pensionärer har drabbats värst. Eller kvinnorna. Eller de som har blivit orättvist behandlade av försäkringskassan eller av migrationsverket, eller…. Det finns mycket i Sverige att slåss för, och emot. Men trots att jag själv har varit ganska underbetald i mitt yrke och har, som följd av det en ganska kass pension, kan jag inte känna mig helt missnöjd.

Jag är född och uppvuxen i ett av världens bästa länder. Jag har haft tur med familj och boendeförhållande. Jag har lärt mig att uppskatta nöjen som är mer eller mindre gratis, och ingen var dum mot mig när jag var liten.

Så för mig är mitt liv något jag är tacksam för, trots en del orättvisor och tillkortakommanden. Kanske skulle jag tänka annorlunda om jag var född någon annanstans, av andra föräldrar, och med andra förutsättningar? Om jag hade varit född i Moçambique, t.ex. Om mitt hem hade förstörts i en av cyklonerna som drabbat landet nyligen. Om jag var enda överlevande i min familj. Om jag som fattig, ensamstående mor, aldrig hade varit utanför den by jag var född i. Om jag aldrig hade utnyttjat eller gjort någon annan illa. Om jag hade brukat den jordplätt jag hade, och sen fick se den gå under i översvämningarna. Kanske hade jag inte ens då varit arg eller bitter, för det hade väl alltid funnits de som drabbats än värre?

Naturligtvis. Man ska vara tacksam för det man har, men den värsta orättvisan enligt mig, är den när fattiga människor – som inget ont gjort – drabbas av att andra människor på andra platser på jorden överutnyttjar och våldför sig på vår planet och dess resurser, så att platsen där de fattiga bor i undermåliga bostäder, indirekt och direkt påverkas i sina dagliga liv och för lång tid framöver.

Det kallas klimat-orättvisa, och vi ser bara början på det fenomenet nu.

Om vi inte gör något åt denna orättvisa nu, kommer problemen bara ackumulera och om någon tror att vi i Sverige kommer undan detta, har denne någon inte kunskap nog.

När Macron inte ser problem som människorna med gula västarna i Frankrike har, förstår han inte hur människor som känner sig drabbade av orättvisor känner. Människor som blir nonchalerade och icke förstådda kan bli mycket arga.

När unga människor i Sverige och i världen har insett att det deras föräldrar och farföräldrar har bidragit till – som leder till en grym klimat-orättvisa för den kommande generationen, om ingen gör något nu – kommer alla dessa unga människor bli mycket arga. Då hjälper det inte att säga att Greta Thunbergs mamma har utnyttjat Greta, eller att hon är köpt av en PR-byrå, för alla kommer då att inse att oavsett vem som har sagt och gjort vad, är budskapet om klimatet och klimat-orättvisan sant. Men då kan det vara för sent. Och även i Sverige kommer orättvisan drabba dem värst som har minst resurser att klara sig undan extrema väderförhållanden, bränder eller andra katastrofer. De kan inte snyta några miljoner ur rockärmen om deras hus har brunnit ner eller har drabbats av översvämningar eller cykloner.

Det är det som är mest orättvist. De redan mest utsatta i världen kommer alltid att drabbas värst, medan de lyckligt lottade har en viss chans att starta ett nytt liv någon annanstans.

Men kanske kommer även den rikaste eliten drabbas i slutänden, när de allra argaste vill hämnas. Kanske göra revolution?

Men så långt ska det väl inte behöva gå? Eller…?

Nej, upp till kamp mot orättvisorna på jorden!

När?

Nu!

Kanske redan i dag!?

Det passar ju synnerligen väl med internationell solidaritet, en dag som denna…. 😉

Glad första Maj!

Lämna en kommentar

1 maj, 2019 · 16:55

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.