Tvärsäker?

Det har gjorts undersökningar på att ju mer tvärsäkra människor är på att de har rätt i en fråga, desto mindre kunskap har de i samma ämne. De kunniga, däremot, uppvisar oftare större tvivel på att de har rätt.

Inget förvånar mig mindre. Det är bara när man inte vet något om något som man inte inser vidden av sin stora brist på kunskap. Man har helt enkelt ingen aning om komplexiteten i ämnet och man vill heller inte ta reda på något man inte vet att det finns.

De tvärsäkra tror därför på andra tvärsäkra människor som inte heller vet något och som också döljer sin kunskapsbrist med sin tvärsäkerhet.

Det är naturligtvis sorgligt. Tvärsäkerheten har fått ett uppsving under den här ”google-vetar-perioden” när vetenskap är lika med ”hitta bästa länken som passar ditt eget budskap”.

Jag, som har ett uselt minne för vissa saker, som siffror och statistik och årtal när kungar föds och dör, tycker naturligtvis att det är praktiskt att kunna hämta sådant på nätet, men mer komplex kunskap som ger förståelse för orsak och verkan, eller rent hantverksmässiga kunskaper går inte att googla sig till i en handvändning.

Om man inte vet något om ekologi, meteorologi, klimat och miljö-frågor, samhällskunskap, historia, geografi, etc, förstår man heller inte varför Greta Thunberg är nominerad till Nobels fredspris, utan tycker det är bara långsökt.

Kunskap är ingen ”app” att trycka på så får du de rätta, omedelbara svaren. När man har insett det, uttalar man sig inte längre tvärsäkert och hånfullt om människor som har kunskap och som inte heller ryggar för att inhämta mer kunskap. Men vägen dit – att alla människor skulle förstå att det är mödan värt att inse sin egen begränsning vad det gäller kunskaper – är lång och motsträvig. För vem vill verka velig och tvivlande, när man kan få omedelbar behovstillfredsställelse genom tvärsäkra men möjligen felaktiga påståenden som ger bifall?

Jag vet inte om människan som art i grunden är ett idiotiskt påfund, eller om det går att googla på det….. 😉

Jag skulle tro att svaret är mer komplext än att det går att googla på, men man kan ju alltid testa….?

Jag vill i alla fall inte tvärsäkert påstå att det inte går.

Ha en skön helg! 😊 💕 📖 🌍

Lämna en kommentar

18 maj, 2019 · 11:47

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.