Pippi – del 2

I januari i år skrev jag ett blogginlägg om hur profetisk Astrid Lindgren var när hon på 40-talet skrev om världens starkaste flicka. Pippi – en flicka i flätor, med en pappa som var kung i Söderhavet och en mamma i himlen.

Hur kunde Astrid veta att denna flicka skulle återuppstå på riktigt IRL många decennier senare? Det kunde hon förstås inte, men hon hade säkert ryst av välbehag om hon hade fått följa denna flicka, som kanske inte var lika fysiskt stark, men väl så rapp i repliken, och med en enastående stark vilja att ställa saker och ting till rätta på vår jord.

Nu gör hon det igen… Astrid! En profetia… Greta Thunberg går till sjöss. Hon seglar över den stora oceanen för att möjligen kunna rädda vår planet genom att medverka vid klimatmöten i USA och Chile.

När Pippi seglar iväg gör hon det för att rädda hennes pappas ö i Söderhavet från pirater. Greta seglar iväg för att rädda planeten från desto farligare pirater bland makthavare över hela vår jord. De som plundrar vår planet på dess resurser och lämnar endast skräpet kvar, att ta hand om för dem som blir utsatta för plundringen.

Fortfarande står hela vuxenvärlden och gapar – en del av beundran och en del av fasa och förskräckelse över hennes tilltag. Precis som Pippi, får Greta utstå mycket elakheter och ren mobbing från vuxenvärlden, och precis som Pippi kan Greta ge igen med sina kvicka och träffande formuleringar, men frågan är – nu som då – var är alla vuxna?

Vid sin sida hade Pippi Tommy och Annika, och även deras föräldrar var kloka och vänliga mot Pippi. De såg att Pippi hade mycket gott i sig, trots hennes annorlundaskap, och lät sina barn följa med på de sju haven mot alla odds och trots alla ”välvilliga” råd från vänner omkring dem. Även Greta har kloka och snälla vuxna omkring sig – inte minst hennes föräldrar och i rörelsen FridaysForFuture – men ute i den hårda verkligheten får hon stå ensam och mycket stark mot alla som tävlar i att förminska henne och hennes budskap.

Och Greta tar chansen trots all världens motstånd. Hon seglar med sin pappa och några havskappseglare som har lovat att ta henne säkert till New York i september.

Vi andra kan bara stå på kajen och hålla tummarna och be till eventuella vädergudar om hjälp och nåd, för vår värld behöver Greta. Och jag kan försäkra er, att om det finns några vädergudar, så är de med största säkerhet på Gretas sida.

Greta, däremot, förlitar sig nog inte på några gudar. Hon litar på vetenskapen, vetenskapskvinnor och män, och deras kunskap om klimatet.

Det borde vi också göra!

Till och med påven gör ju det… 😉

Men om Greta någon gång skulle känna av sjögången och må illa för en stund, kan hon ju alltid tänka på Sjörövar-Fabbe. Det kanske skulle pigga upp..? 😉

Men nu är det bara att invänta Pippi – del 3! Och kanske finner vi vägen till framtiden om vi går tillbaka till källan direkt – Astrids rika litteratur kan ge ett profetiskt svar utan att vi anar hur, när, var, och på vilket sätt ….

Kanske i en roddbåt till Kina?

Nej, visst nej …

Det var en annan historia… 😉

😊 💕 🚂🚣 ⛵ 🌍

Lämna en kommentar

5 augusti, 2019 · 16:44

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.