Krig och Fred, eller bara Fred?

Just nu är planeten Jorden en livsfarlig plats att leva på.

När jag var ung och var bokslukare, läste jag bland annat Leo Tolstoys ”Krig och Fred”. Men för att vara riktigt ärlig…Jag läste nog mest bara de kapitel som skildrade freden. Nog försökte jag plöja många sidor om kriget också, men jag förmådde inte. Jag var nog inte riktigt ”mogen” för krig. Och det är jag inte än idag.

Ingenting som har med krig, våld eller ondska attraherar mig. Ofta läser och hör jag människor som vill förstå ondska och fascineras av den. Jag hör inte till dem.

Jag undrar nämligen: Finns ”absolut ondska” överhuvudtaget? Jo, det finns människor som utför onda handlingar, vilket vi ser alltför många prov på i dagarna. Och visst kan man undra varför en människa kan visa sig vara så ond, men ändå vill jag inte tränga in i ondskans marker.

Jag har också väldigt svårt för att se våld och att läsa om våld. Vad ska det vara bra för? Är det meningen att man ska förstå mördare och diktatorer bättre om man försöker tränga i deras tankevärldar?

Mitt liv skulle bli ganska andefattigt om jag skulle försöka förstå hur en seriemördare eller en Trump eller en Erdogan resonerar. Jag skulle inte bli klokare, bara urholkad på normala känslor. Dessutom skulle jag tappa modet och hoppet att vilja förändra något.

Kanske är det ett flyktbeteende, eller kanske är det självbevarelsedrift?

Jag vill veta vad som händer i världen och runt omkring mig, men jag kommer aldrig vilja förstå en människa som startar krig eller en som är hustrumisshandlare. Jag vill inte förstå människor som är rasister eller homofoba. Jag har också mycket liten tolerans mot människor som är kunskapsförnekande och faktaresistenta.

Däremot är jag inte för hårdare straff eller kölhalning av människor som begår grova brott, eftersom historien har visat att inget sånt biter på de grövsta brottslingarna.

Det enda som hjälper mot krig är fredsbevarande insatser. Men det hjälper inte i efterhand. Det hjälper bara om man inriktar sig på förebyggande insatser.

Så varför härjar dessa ondskefulla typer just nu?

Därför att så lite och så få har fokuserat på fred, medmänsklighet och framförallt jämlikhet och rättvisa i världen. Det är helt enkelt inte lönsamt för alla dem som styr. De som styr agerar efter sin egen agenda – att skaffa fördelar för sig själv och sin egen ”klan” eller sitt eget land.

Men varför har det blivit mer lönsamt att kriga än att ha fred?

Vilka bestämmer egentligen?

Jag har i alla fall bestämt mig för att krig och våld inte ska löna sig i mitt eget liv. Jag ska inte låta dem styra mina tankar och mina handlingar. Jag har under några år varit med i Facebook-gruppen #jagärhär, där medlemmarnas huvuduppgift är att stödja och backa människor som råkar illa ut på nätet. Det är viktigt och riktigt, och i början var jag inne och argumenterade med arga och hatiska människor i olika kommentarsfält, men med tiden har jag bara känt att krig på nätet inte heller lönar sig. Stämningen blir bara än värre och åsikter polariseras intill fördumning. Numera ”gillar” jag bara dem vars kommentarer har goda avsikter, och kan också stärka dessa med en egen pepp-kommentar, och ibland har jag anmält rent rasistiska kommentarer utan egen kommentar. Och jag mår själv ”så mycket bättre” av att fokusera på det positiva. Jag tror även samhället i stort skulle må så mycket bättre av att alla medborgare fokuserade på vad vi kan förbättra och inte tvärtom.

Men det är lätt att säga, och kanske inte så lätt att göra.

Vi kan ju alltid börja med att prata om hur vi ska skapa fred på jorden, utan att först avhandla alla krig sedan tidernas begynnelse. Om freden alltid var viktigast för oss människor, borde vi alltid tala mest om hur vi ska uppnå den och inte hur vi ska undvika krig och konflikter. Konflikter kommer alltid att uppstå mellan människor, men om alla kunde bestämma sig för att lösa dem på fredlig väg istället för genom att kriga vore ju mycket vunnet. Krig har nämligen aldrig löst några konflikter. De har bara gett upphov till nya…

Och…by the way…. Dessutom är krig förödande för klimatet, men det tänker knappast de krigförande på, för vad tänker de på? Inget av värde, i alla fall. De tänker inte på människoliv, eller på något liv överhuvudtaget. De tänker inte på miljö eller klimat. De tänker inte på rättvisa….

Kort sagt: De tänker inte!

Lämna en kommentar

10 oktober, 2019 · 17:49

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.